Wat is manuele therapie?

 

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om, nog specifieker dan de algemeen fysiotherapeut, de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elke klacht een oplossing op maat voorstellen.

 

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken (mobilisaties en manipulaties, in de volksmond “krakjes” of “knakjes” genoemd) die bij gewrichten kunnen worden toegepast.

 

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.  Soms kan er na de behandeling  een/enkele dagen een toename van klachten zijn, waarna de klachten pas minder worden dan voorheen.

 

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. 

 

Voor welke klachten kunt u naar een manueel therapeut?

 

 

Manueel therapeuten bij Fysiotherapie Van Gurp & Mertens:

 

 

Voor meer informatie over manuele therapie: www.nvmt.nl